Laag energielabel koopwoning?

Wie vanaf 2024 een huis koopt, krijgt een lagere hypotheek als het energieverbruik van een woning hoog is. Voor woningen met een energielabel E,F of G wordt de leenruimte lager. Koop je een huis met een beter energielabel, dan kun je juist meer lenen.

Het energielabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig een woning is en wordt sinds 2021 opgesteld door een gecertificeerd adviseur. Deze expert bekijkt de woning kritisch en berekent precies hoeveel stroom en gas er nodig is om de woning te verwarmen en te koelen. Er wordt ook gekeken of dit gebeurt door middel van duurzame energiebronnen. Op basis daarvan krijgt het huis een energielabel toegewezen. Hoe minder gas en stroom de woning nodig heeft, hoe gunstiger dit is voor het label. En hoe meer energie uit duurzame bronnen wordt gehaald, hoe beter de  woning scoort.

Als je het energielabel van je woning wil verbeteren door het treffen van energiebesparende maatregelen, dan kun je daarvoor je hypotheek verhogen, of mogelijk een energiebespaarlening aangaan bij het Nationaal Warmtefonds. Ook daarin kunnen wij je begeleiden.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met ons.